semua Kategori

Berita

Rumah> Berita

Mengapa teknologi 5G China menerajui dunia?

Masa: 2022-07-17 Hits: 54

Sebab utama teknologi 5G China menerajui dunia ialah 5G ialah sistem komunikasi mudah alih yang berasaskan TDD. TDD sebenarnya tidak dominan dalam era 3 dan 4G, tetapi keadaan ini telah diubah sepenuhnya dalam era 5G, dan jalur frekuensi 5G arus perdana ialah TDD. Sebab utama mengapa 5G akan memfokuskan pada jalur frekuensi TDD ialah prestasi tinggi 5G memerlukan terlalu banyak sumber spektrum wayarles. 5G mempunyai keperluan prestasi sistem yang lebih tinggi dan kelajuan muat turun yang lebih pantas yang boleh menampung pengguna.

Tetapi untuk mencapai prestasi sistem sedemikian, perkara paling kritikal ialah 5G menggunakan spektrum wayarles lebar jalur yang lebih besar. Untuk Sub-6G, ia boleh menyokong frekuensi pembawa tunggal 100Mhz, dan ia boleh menyokong maksimum 400Mhz dalam jalur frekuensi gelombang milimeter. Sumber spektrum wayarles adalah sumber terhad dan tidak boleh diperbaharui, dan sebagai tambahan kepada China, ia perlu dilelong, dan kosnya sangat tinggi.

FDD memerlukan frekuensi radio berpasangan, yang sukar dicari dan terlalu mahal untuk digunakan oleh pengendali. Selain itu, setakat komponen wayarles, adalah sangat sukar untuk mereka bentuk dupleks untuk mencapai lebar jalur yang besar dan jalur pelindung yang kecil. Selain itu, untuk mencapai prestasi berkelajuan tinggi, salah satu teknologi paling kritikal yang diperkenalkan dalam 5G ialah Massive MIMO, yang jelas lebih mesra kepada TDD. Tetapi untuk mencapai prestasi sistem sedemikian, titik paling kritikal ialah 5G menggunakan spektrum wayarles lebar jalur yang lebih besar. Untuk Sub-6G, ia boleh menyokong frekuensi pembawa tunggal 100Mhz, dan ia boleh menyokong maksimum 400Mhz dalam jalur frekuensi gelombang milimeter. Sumber spektrum wayarles adalah sumber terhad dan tidak boleh diperbaharui, dan sebagai tambahan kepada China, ia perlu dilelong, dan kosnya sangat tinggi. FDD memerlukan frekuensi radio berpasangan, yang sukar dicari dan terlalu mahal

untuk digunakan oleh operator. Selain itu, setakat komponen wayarles, adalah sangat sukar untuk mereka bentuk dupleks untuk mencapai lebar jalur yang besar dan jalur pelindung yang kecil. Selain itu, untuk mencapai prestasi berkelajuan tinggi, salah satu teknologi paling kritikal yang diperkenalkan dalam 5G ialah Massive MIMO, yang jelas lebih mesra kepada TDD.


Prev: Apakah peranti pasif?

Seterusnya: Teknologi 5G China mendahului dunia dalam tempoh 10-11 bulan